Waarom spelen zo belangrijk is?
Denk maar eens terug aan je kindertijd. Tikkertje, vadertje en moedertje, in de speeltuin, racend door het bos. Niets zo gezond als spelen.
Maar doe je het nú eigenlijk nog wel eens?
Lentekriebels
Terwijl ik dit blogartikel schrijf is het 1 dag voor het begin van de officiële lente. En ik krijg altijd weer lentekriebeltjes van de explosie aan knoppen, bloesems en voorjaarsbloemen en al die vogeltjes die fluitend ronddartelen.

Go out and play
De lente is bij uitstek de tijd om jouw binnengehouden energie van de winter weer tot leven te wekken.
En wat is de beste manier om dat te doen? Door te spelen. Lekker naar buiten, genieten van de zon (zodra die zich laat zien dan) Of stampen in de plassen als het regent.
En dat is zó jammer dat we accepteren dat kinderen spelen. We zien daar zelfs de voordelen van. Maar als volwassene is het toch gauw not done.
Terwijl de voordelen van spelen zo groot zijn!
Waarom is spelen belangrijk
Anti-stress
Spelen is een geweldige uitlaatklep voor stress. Het is een ontspannen manier om Zen te worden. Je bent namelijk even helemaal in het moment.
Bij actieve spelletjes worden gespannen spieren en energie in beweging gezet. Er komen gelukshormonen vrij (als je tenminste minimaal 20 minuten actief speelt.
Maakt creatiever
Spelen activeert creativiteit en helpt je problemen oplossen. Hoe bouw je een zandkasteel dat overeind blijft? Hoe leg je die puzzel in elkaar? Hoe maak je een gevlochten armbandje? Hoe maak je van jouw huiskamer een ziekenhuisje?
Door even met iets anders bezig te zijn en los te laten, kom je soms spontaan tot prachtige inzichten of oplossingen voor problemen waar je je eerder suf over piekerde.
Verbindend
Samen spelen vraagt aandacht voor elkaar. Dat is altijd goed om je geliefd en verbonden te voelen. Maar dat kan ook prima aandacht voor jezelf zijn, wants pelen kan ook prima alleen.
Spelen met je lief kan jullie relatie enorm versterken. Of het nu een kaartenspel is met diepgaande vragen of een rollenspel in de slaapkamer. Zoek wat bij jullie past en leer elkaar spelenderwijs beter kennen.
Uitlaatklep
Emoties zijn energie in beweging. Wanneer je geërgerd, boos, onrustig of angstig bent, is het vaak lastiger om te mediteren of tot rust komen. Door lekker hard zingen en dansen, schreeuwen tijdens het potje voetbal of touwtje springen kan een hoop onrustige energie in beweging komen.
En tijdens spel is de kans groot dat er gelachen wordt. Door plezier te hebben, voel je je beter.
Ik wil hiermee niet suggereren dat spelen al je emoties oplost. Want zo werkt het niet helemaal. Maar het kan soms wel een uitlaatklep geven of helpen loslaten.
Maakt fitter
Onze kinderen waren vroeger niet zo van het wandelen. Tot we op een zomerse vrijdag besloten om via een omweg door het park naar het IJsboertje te lopen. Sindsdien smeekten ze ons elke vrijdag te gaan wandelen, zelfs als het regende (“Nemen we toch gewoon een paraplu mee, mam”)
Spreek af met andere gezinnen op het strand, in het bos of in het park en neem picknickspullen en buitenspelletjes mee. Ben je met een aardige groep? Probeer ook eens levend stratego of het douanespel.
Maak een bos-, duin- of strandwandeling. Neem een verrekijker, zoekkaart of natuurgids mee en kijk welke planten, bomen, insecten en/of dieren je kunt vinden. Als het dan een regenachtige dag is, kun je mooi een herbarium maken vol gedroogde bladeren en bloemen of foto’s van dieren die je gevonden hebt op eerdere tochten (goed excuus voor een tochtje met paraplu en omweg door het park naar de bieb!)
Alles kan. Zolang je maar lekker in beweging bent.
Wat belangrijk is bij spelen
Vergeet niet te genieten! Als je het doet, doe het dan goed. Geef je helemaal over aan het spelen.
Als je er gedwongen instapt (wéér een to-do) en jezelf niet helemaal vrij laat om ervan te genieten, bereik je de voordelen van spelen niet. Maak het geen verplicht leermoment voor jezelf of de kinderen.
Geniet gewoon van vrij spel en kijk wat er gebeurt.
GO OUT AND PLAY.