Wat jouw brein regelmatig hoort, is wat jouw brein gaat geloven. En believe me, je eigen gedachten doen ertoe. Want met wie breng je nou meer tijd door dan met jezelf?
Positive mind
Zonder zelfvertrouwen en zelfwaardering wordt het heel moeilijk om jezelf staande te houden en wordt het leven vooral overleven.
Hoe positiever je over jezelf denkt, hoe beter je de wereld aankunt.

Maar hoe positief denk je eigenlijk over jezelf?
Zelfkritiek
Kritisch zijn betekent dat je bewust nadenkt over wat je doet en laat, wat je zegt en verzwijgt, wat je gelooft of aan de kaak stelt.
En dat helpt je om te bepalen waar je staat in het leven en om jezelf verder te ontwikkelen.
Heel gezond dus. De kunst is alleen om bewust en opbouwend kritisch te zijn.
En dat vergeten we gemakkelijk.
Innerlijke dialoog
We hebben allemaal, de hele dag door, een koor aan stemmen in ons hoofd die onze gedachten verwoorden. Dat noem je de Monkey Mind. Heel normaal.
Meestal trekken we ons weinig aan van al die gedachten. En dat is eigenlijk jammer. Want die gedachten hebben een enorme invloed op hoe je je voelt en hoe je iets beleeft.
Ga er voor de gein eens op letten.
Hoe vaak heb jij kritiek op jezelf? Hoe vaak snauw jij jezelf af?
- “Die hangbuik ziet er niet uit. Ik kan alleen nog maar wijde truien dragen.”
- “Wat ben ik toch een waardeloze huisvrouw. Die vloer is te goor voor woorden.”
- “Sh!t, nou ben ik alweer uitgevallen tegen de oudste. Wat ben ik toch een rotmoeder.”
Wat is het effect van deze gedachten op hoe je je voelt en jouw bereidheid om iets te doen?
En hoe vaak ben je eigenlijk lief voor jezelf? Geef je jezelf een compliment?
- “Wauw, die broek staat me geweldig!
- “Wat heb ik weer hard gewerkt vandaag. Schouderklopje.”
- “Jeetje, mijn reactie was heftiger dan terecht is. Laat ik mijn excuses aanbieden, reconnecten en zo snel mogelijk even tijd nemen voor mezelf. Daar heb ik echt heel erg behoefte aan.”
En wat is het effect van deze liefdevolle gedachten op jouw gemoedstoestand en motivatie?
Geloof niet alles wat je denkt
En ik hoor je denken: “Ja maar ik heb toch geen invloed op die gedachten? Die zijn er gewoon.” En daar heb je helemaal gelijk in.
Maar dat betekent niet dat je dus elke gedachte moet geloven en dezelfde aandacht moet geven!
Je hebt invloed op hoeveel aandacht je aan elke (cluster van) gedachten besteedt. Dat bepaalt uiteindelijk hoeveel invloed die gedachten hebben op hoe je je voelt en hoe je functioneert.
Zie je gedachten als visite. Ze komen langs. Elke dag, de hele dag door. Maak bewust de keus of je ze op de koffie vraagt, te logeren vraagt of gewoon opmerkt en voorbij laat gaan (sorry, vandaag komt even niet uit).
Neem een kwartiertje per dag om te letten op jouw gedachten. Het vraagt enige oefening. Maar het is het absoluut waard om bewuster met jouw gedachten om te gaan.
Omdenken
Wat je ook kunt proberen, is of je kunt omdenken.
Omdenken betekent een probleem omzetten in een mogelijkheid. Dit is niet voor alles mogelijk. Maar kan soms tot verassende resultaten leiden.
Wil je meer leren over omdenken of zoek je inspiratie? Kijk eens op omdenken.nl
Van mening veranderen
Een andere belangrijke manier van met jouw gedachten omgaan is letten op het taalgebruik.
Praat tegen jezelf zoals je dat tegen een vriendin zou doen. Wanneer een gedachte op popt als “Ik zie er niet uit met die afgetobde look,” kijk hoe je dat tegen een vriendin zou zeggen. Dat is (hopelijk) eerder iets van “Jeetje meid, ik zie dat je weer heel hard voor anderen hebt gezorgd de afgelopen periode. Volgens mij kun jij wel wat tijd voor jezelf gebruiken.” Dat heeft een heel ander effect.
Want vergeet niet: zelfkritiek is ook maar een mening.
Je bent het waard om respectvol mee om te gaan.
Praktische tips
Gedachtendagboek
Pak elke dag (liefst op een vast moment) een notitieboekje en schrijf 3 negatieve en 3 positieve gedachten van die dag op.
Zo ga je het patroon van jouw gedachten herkennen en kun je kijken waar je aandacht aan wilt geven en waar niet.
Als je dit een tijdje hebt gedaan, kun je gaan kijken of je bepaalde negatieve gedachten op een andere manier kunt verwoorden.
Schrijf achter de negatieve gedachten eens op hoe je ze tegen een vriendin of misschien zelfs jouw kind zou zeggen. Zo ga je bewust aan de slag met de woorden en taal die je tegen jezelf gebruikt.
Jouw gedachten ombuigen vergt oefening en heel veel herhaling. Maar ik beloof je dat het ‘t waard is.
Meditatie
Meditatie is de beoefening van het laten passeren van jouw gedachten. Hier zijn hele handige apps voor, zoals Insight Timer of Meditation.
Wil je nog meer praktische tips? Lees eens mijn blogpost over Het Keelchakra. Dit is het energiecentrum voor communicatie.
Support
Merk je nu dat je niet verder komt? Dan moet je misschien aan de slag met de overtuigingen die achter de gedachten zitten.
In feite zijn dit (vaak onbewuste) beschermingsmechanismen. Ze proberen te voorkomen dat je (erger) gekwetst raakt of in een rotsituatie komt die je in het verleden al eens meegemaakt hebt. Alleen is het maar de vraag of dit in jouw huidige leven nog werkt.
Kun je hierin wel wat hulp of advies gebruiken? Neem contact met me op. Mogelijk kan ik je helpen.
Inspiratiemail
Wil je op de hoogte blijven en tips, adviezen en inspiratie ontvangen? Schrijf je hieronder in voor de inspiratiemail Moment voor Jouw Sensitiviteit.