logo

Wat denk je wel niet dat je denkt?

Ken je dat? Dat je verwacht dat die professionele moeder op het schoolplein wel zal denken dat je lui bent, omdat je voor uitdeelchips hebt gekozen als traktatie? Of misschien juist dat je opschepperig bent, omdat je perfecte zelfgemaakte traktaties hebt meegenomen.

Jouw gedachten hebben meer invloed dan je denkt. En als je dat weet, kun je daar gebruik van maken. Hoe? Dat leg ik hieronder uit.

De denker

Als je een beetje op mij lijkt, heb je de neiging om veel na te denken. Je hebt al helemaal bedacht wat men van je zal vinden. En je hebt honderden manieren bedacht waarop je het in de toekomst beter kunt doen of beter kunt reageren. 

wat denk je wel niet dat je denkt?

Met als resultaat dat je constant op scherp staat. Jouw gedachten zijn non-stop aan het rondmalen en je maakt je constant druk over van alles en nog wat.

Waarom denken we zoveel?

Ons brein is erop gericht om ons leven zo prettig en veilig mogelijk te maken. Eén van de manieren waarop jouw systeem dat doet is door angst. Je wordt ontmoedigd om weer in een situatie te stappen die mogelijk onveilig of onprettig is. 

Vanuit die angst ga je voor- of achteraf scenario’s in je hoofd afspelen waarin je je bewust wordt van alles wat potentieel gevaarlijk kan zijn of mis kan gaan. Je ontdekt zo manieren om dit gevaar in de toekomst te vermijden en hoe je jezelf en/of jouw geliefden beschermt.

Een soort trial-and-error oefening zonder de werkelijke consequenties van jouw keuzes te hoeven ondergaan. Een veilige manier dus om jouw werkelijke leven zo stress- en probleemloos mogelijk te laten verlopen. Da’s mooi, toch?

Fantasie of realiteit?

Maar dit is the catch. Een andere eigenschap van ons brein is dat het geen onderscheid kan maken tussen werkelijkheid en fantasie. Het gelooft wat je het verteld.

Ook al onderga je niet daadwerkelijk de positieve of negatieve gevolgen van dat fictieve scenario, jouw brein ziet die situatie wel degelijk als echt en reageert daarop alsof het echt plaatsvindt. Daarom krijg je hartkloppingen van een spannende film, voel je paniek wanneer je je voorstelt dat jouw kind van dat hoge klimrek valt en iets breekt, of wordt je soms zwetend en gedesoriënteerd wakker uit een droom.

Jouw lichaam en emoties reageren op jouw gedachten. Hoe echter de gedachte of fantasie, hoe heftiger de reactie.

En Cut!

Nu je dit weet, mag je hiermee gaan spelen.

Wanneer jouw gedachten weer een loopje met je nemen, wees je er dan van bewust dat dit zelfbeschermingsmechanisme in werking is getreden.

Vraag je af waar je bang voor bent. Wat probeer je te vermijden? Wat wil je niet (nog eens) voelen of ervaren? Gun jezelf even de tijd om na te denken over manieren waarop je jezelf kunt beschermen, maar wees je ervan bewust dat het niet echt is.

Houd wat afstand door ernaar te kijken als een regisseur van jouw eigen film.

Positief denken

Gebruik dit mechanisme ook eens in jouw voordeel. Bijvoorbeeld door je zo levensecht mogelijk voor te stellen dat die presentatie van vanmiddag een succes wordt.

Op die manier begin je er met veel meer zelfvertrouwen aan. Dat neemt niet weg dat er iets vervelends kan gebeuren, maar hoe zelfverzekerder jij bent, hoe makkelijker je met onverwachte tegenslagen om kunt gaan.

Speel ermee en zoek de balans tussen het voorbereiden op rampen en het vergroten van jouw zelfvertrouwen.

Oefening baart kunst.

Wat je denkt, ben je zelf

Wees je ervan bewust dat jouw gedachten veel zeggen over jou.

  • Over hoe je in elkaar zit.
  • Over de dingen waar je je zorgen over maakt.
  • Over de dingen die belangrijk voor je zijn.
  • Over de pijn, de boosheid en het verdriet dat je (hoogst waarschijnlijk onbewust) nog bij je draagt.

Besef: wat je denkt dat anderen van je denken, denk je zelf.

En jij hebt zelf controle over jouw gedachten.

Vond je het interessant? Lees ook een mijn blogpost over het kruinchakra

Support

Kun je hulp gebruiken bij het ontrafelen van jouw gedachten, oordelen en overtuigingen? Neem contact met me op. Dan kijken we of ik je daarbij kan helpen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Praktijk Sensitief Zijn draait op SYS Platform SYS Platform - Platform voor Coaches & Opleiders