logo

Hoe ga je om met grenzen?

Grenzen zijn belangrijk voor een goede verbinding. In dit artikel lees je meer over de voordelen van grenzen stellen en waarom dat best lastig kan zijn. Met twee oefeningen om je te helpen grenzen stellen.

Over je grenzen gaan

Als sensitieve vrouw ben je betrokken, zorgzaam en heb je een groot verantwoordelijkheidsgevoel. Je voelt haarfijn aan wat anderen nodig hebben. 

Met als gevolg dat je jezelf makkelijk wegcijfert. Je past je voortdurend aan en weet niet meer wat je zelf nu eigenlijk nodig hebt. Je luistert niet meer naar je eigen grenzen.

Praktijk Sensitief Zijn Hoe ga je om met grenzen?

Maar hoe langer je over jouw grenzen gaat, hoe meer je jezelf uitput en hoe meer je verwijderd raakt van jezelf.

De functie van grenzen

Grenzen zijn geen muren. Het zijn liefdevolle signalen van jouw lichaam, energie en ziel die aangeven: “tot hier en niet verder”  

Ze beschermen jouw belangen, zorgen ervoor dat je veilig blijft en zorgen dat wat voor jou van wezenlijk belang is een plek krijgt. Belangrijk dus om deze te respecteren.

Maar de boodschap die ik in mijn jeugd kreeg is dat ik acceptabel ben zolang ik lief, zorgzaam en meegaand ben. Dan werd ik geprezen. Terwijl opkomen voor mezelf en mijn grenzen aangeven, lang niet altijd goed werd ontvangen. Daardoor werd het steeds meer een gewoonte om mijn eigen grenzen te negeren ten behoeve van anderen.

Waarom doen we dat?

Ons brein is gericht op sociale connectie, aangezien ‘erbij horen’ een grotere kans op veiligheid en overleving biedt. Je zoekt dus onbewust naar bevestiging en goedkeuring van anderen.

Omdat de grenzen van anderen niet persé gelijk zijn aan die van jou, kan een conflict ontstaan. Conflict is iets dat ons brein liever vermijdt, want dan bestaat de kans dat je wordt afgewezen of uitgestoten.

Het brein handelt graag op basis van ervaringen uit het verleden. Heb je net als ik als kind ervaren dat je niet oké bent als je niet meegaand bent en voor jezelf gaat staan, dan wordt het best spannend om grenzen aan te geven.

Nadelen van over je grenzen gaan

Wanneer je structureel over je grenzen gaat, neem je jezelf niet serieus. En je geeft een ander ook geen kans om je serieus te nemen. Want die ander is zich waarschijnlijk niet bewust dat je over je grens gaat. Daardoor voel je je niet gezien, gehoord en gewaardeerd. 

Een ander nadeel van structureel over je grenzen gaan is dat je jouw behoeften en gevoel negeert. Deze verdwijnen daardoor niet, maar gaan ondergronds in het onderbewuste. En komen op een onbewaakt moment als een vulkaan boven. Je wordt heel boos, reageert scherp of krijgt een huilbui, die mogelijk niet in proportie is met de aanleiding. Dat kan een relatie op scherp zetten, want de ander heeft geen idee waar dit allemaal over gaat. Vaak weet je dat zelf niet eens meer.

Fysiek kan structureel over je grenzen gaan leiden tot vermoeidheid en uitputting. En in het ergste geval zelfs een burn-out of depressie.

De voordelen van grenzen stellen

Grenzen beschermen jouw levenskracht. Als je jezelf serieus neemt, word je automatisch milder naar de wereld om je heen.

Door grenzen te stellen geef je duidelijkheid. Dat creëert veiligheid voor de mensen om je heen. Want de ander weet waar die aan toe is bij jou. En dat vergroot de kans dat je geaccepteerd en gewaardeerd wordt.

Oefenen

Wanneer je weet wat voor jou persoonlijk prioriteit heeft en wat je nodig hebt om je goed te voelen, wordt het makkelijker om ‘nee’ te zeggen zonder schuldgevoel. En om te leven in lijn met jouw waarden in plaats van verwachtingen van buitenaf.

Oefening: Ontdek jouw prioriteiten

Maak een korte lijst waarin je omschrijft wat voor jou écht belangrijk is.

Denk bijvoorbeeld aan:

  • Je gezondheid (zoals voeding, rustmomenten, beweging, voldoende slaap)
  • Je relaties (zoals tijd met de kinderen, date met je partner, vriendinnenweekend)
  • Innerlijke rust (zoals meditatie, wandelen, spiritualiteit)
  • Creativiteit (zoals (nieuwe) hobby, huisinrichting, tuinieren)
  • Zingeving (zoals vrijwilligerswerk, mantelzorg, religie)

 

Oefening: Neem de tijd 

Gun jezelf tijd om een beslissing te nemen als je iets gevraagd wordt. Zeg dat je er later op terugkomt of geef gewoon eerlijk aan dat je het eerst even wilt overdenken.

Een automatische ja, terwijl je het eigenlijk niet wilt, zorgt ervoor dat je er niet helemaal voor gaat. En als ik heel eerlijk ben, ga ik liever een gezellig avondje uit met een partner of vriendin die dat ook graag wil, dan met iemand die zich opoffert voor mij.

Besef dat elke keer dat je ‘nee’ zegt tegen iets wat je eigenlijk niet wilt, zeg je ‘ja’ tegen jezelf. Zie het als een oefening in zelfliefde, niet als afwijzing van de ander.

Tot slot

Je hoeft niets te fixen en niet harder te werken. Je mag verzachten. Jezelf serieus nemen. En kiezen voor wat echt belangrijk is voor jou.

Wil jij hier verder mee aan de slag? In mijn coachingtraject Tijd voor jouw Sensitiviteit help ik je om bewust om te gaan met jouw grenzen. Je leert weer voelen wat van jou is en hoe je trouw blijft aan jezelf.

In verbinding met jezelf én met de ander.

Neem gerust contact op voor een vrijblijvend adviesgesprek.

Inspiratie

Wil je maandelijks tips, informatie en inspiratie ontvangen? Schrijf je in voor de nieuwsbrief via onderstaande formulier.

(je kunt je altijd weer uitschrijven)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Praktijk Sensitief Zijn draait op SYS Platform SYS Platform - Platform voor Coaches & Opleiders